Winkel wandel naar de Zaanse Schans

De Zaanse Schans trekt jaarlijks zo’n anderhalf miljoen toeristen van over de hele wereld, maar ben jij er al eens geweest? Naast de bekende molens en ambachten zijn er ook erg leuke winkels te vinden. Je kunt de Zaanse Schans goed bereiken met de auto en openbaar vervoer, maar ook per fiets of te voet.

schans

 1. Koffiefabrique – De Locomotief 61

  Als je met de trein komt,  stap je uit bij station van Koog aan de Zaan. Meteen naast het station kun je bij de koffiefabrique een heerlijk bakje biologische Fair Trade koffie drinken. Ga daarna onder het spoor door en loop net zo lang tot je op het Zijdeinde komt.

 2. Lenteweelde – Zuideinde 1

  Aan de rechterhand kom je langs één van de bekendste bloemsierkunstenaars uit de Zaanstreek. Elke dag wordt met verse bloemen prachtige boeketten gemaakt. Natuurlijk kun je ook door een binder(ster) een boeket naar eigen keuze laten samenstellen.

 3. Cockelon – Zuideinde 38

  Aan de overkant van het Zuideinde, iets verder terug vind je delicatessenzaak  Le Cockelon. Je kunt hier binnenlopen voor een heerlijk broodje voor onderweg, een mooie cadeaubon of een bijzondere wijn. Kun je het niet direct meenemen, vraag dan naar de verzendmogelijkheden.

 4. Kook aan de Zaan – Zuideinde 74

  Handig om te weten, dat hier een exclusieve kookstudio zit. Je kunt hier kookworkshops volgen of geheel privé en naar eigen wens borrelen (80 – 100 personen), lunchen of dineren (tot 40 personen). HaykeKookt Exclusieve Catering is de huiscateraar.

 5. GoedGevonden– Raadhuisstraat 17-19

  Na ongeveer 350 meter kom je vanzelf terecht op de Raadhuisstraat bij meest complete woonwinkel in de Zaanstreek. Bij GoedGevonden kun je terecht voor cadeaus, woonaccessoires, decoraties, meubelen, verlichting en (krijt)verf.

 6. De vijfde smaak – Hoogstraat 4

  Vanaf dit punt wandel je in een kwartier rechtdoor naar het oudste houten horecapand van Nederland (1626). De vijfde smaak is een restaurant dat in de top500 staat en waar je gegarandeerd goddelijk zult lunchen of dineren. Ook is het zomers op het zonnige terras goed toeven met een hapje en een drankje.

   

   

 7. Malle Miek – Guisweg 41

  Als je bijna bij de grote brug bent, is het leuk om links de straat in te lopen. In weer zo’n karakteristiek oud Zaans pandje zit Malle Miek. Eigenaresse Annemiek heeft een neus voor goede partijen kleding, brocante (woon)accessoires en meubeltjes, die ze zelf opknapt. Daarnaast vind je er servies, sieraden, cadeauartikelen en zelfs gereedschap.

 8. D’Vijf broers – Lagedijk 32 – 34

  Als je nu weer richting de brug loopt, zie je aan de waterkant Hotel-Restaurant D’Vijf broers. Hier kun je gezellig en lekker lunchen en dineren met prachtig uitzicht over de molens van de Zaanse schans. Tip: de high thea is hier erg bijzonder!

 9. De hoop op de swarte walvis – Kalverringdijk 15

  Als je de brug oversteekt heb je een machtig uitzicht op de Zaanse Schans en de drommen toeristen uit de hele wereld. Meteen over de brug linksaf loop je de Zaanse Schans op. Schilderachtige huisjes, molens, winkeltjes maken het meer dan de moeite waard om uitgebreid rond te kijken. Dorst? Trek? Dan heb je in dit restaurant aan drie zijden panoramazicht op de historische Zaanoever en molens.

 10. Grand Café Brasserie Het Heerenhuis – Zuiderweg 74-b

  Heb je de auto bij je, dan kunnen we je aanraden om lekker te dineren bij Grand Café Brasserie Het Heerenhuis. Ze hebben een ruime eigen parkeerplaats, een zonnig terras met avondzon in de zomer, gratis WIFI, een gevarieerde lunch en dinerkaart. Andere tips in de buurt: topcuisine bij de Vijfde Smaak, knusse gezelligheid bij D’Vijf Broers, of smakelijk eten met geweldig uitzicht bij De hoop op de swarte walvis.